Training nieuwe ouders

Geïnspireerd door het boek “Liever liefde dan de beste buggy; in een wip ben je ouders” (C. Haverkort en M Kooistra-Populier) heeft VerdeVita coaching en training een training ontwikkelt voor partners die binnenkort ouders gaan worden of al ouders zijn van jonge kinderen.

Deze training kan aangeboden worden binnen de jeugdteams van gemeentes, bij verloskundigenpraktijken, gezondheidscentra, kinderdagverblijven of binnen de eigen praktijk van VerdeVita.

Helft van relaties maakt crisis door na geboorte eerste kind.

De komst van een kind geeft bij ouders meer spanningen dan je zou verwachten. Het zet de meeste relaties onder druk. Eén van de grootste veranderingen van je leven ligt hieraan ten grondslag: je verandert van partners in ouders.

Tijdens mijn werk als familymediator kreeg ik veel te maken met echtscheidingsmediations. Soms bekroop mij het gevoel dat het heel jammer was dat een stel met jonge kinderen uit elkaar ging. Dat het naar mijn idee niet zover had hoeven komen als ze op voorhand een aantal essentiële zaken besproken hadden.

Als aanleiding hoorde ik o.a.:

 • dat er veel conflicten waren over de opvoeding van de kinderen;
 • dat de taakverdeling tussen partners niet duidelijk was;
 • dat men de verbinding met elkaar als partners kwijt was;
 • dat seks op het laatste plan kwam; immers vermoeidheid speelt een grote rol bij ouders met jonge kinderen;
 • dat men enkel nog in verwijten met elkaar kon communiceren;

Vaak blijkt dat de focus van koppels die een eerste kindje verwachten ligt op het medische en praktische: groeit het kindje goed, hoe gaat het met het welzijn van de moeder. Ook wordt er met veel zorg een buggy, kleertjes en andere spullen uitgezocht en wordt er van het kinderkamertje een waar paleisje gemaakt.

Welke onderwerpen komen er in de training aan bod?

 • Welke veranderingen kun je verwachten als je een kind krijgt?
 • Wat voor ouders willen jullie zijn? Wat zijn belangrijke waarden voor jullie in de opvoeding van jullie kinderen? Welke opvoedstijlen zijn er en wat spreekt je hierin aan?
 • Wat is goed voor de ontwikkeling van kinderen en waar hebben ze recht op?
 • Wij beloven jou dat je veilig opgroeit. Wij zullen geen geweld gebruik. Noch fysiek, noch mentaal. We zullen je niet betrekken in mogelijke conflicten en jou met respect behandelen. Wij zullen erop toezien dat anderen dat ook doen.
 • Wij beloven jou dat we beide altijd aanwezig zullen blijven in jou leven en dat wij elkaar als ouders daarin alle ruimte zullen blijven geven, ook als het leven anders loopt dan wij nu denken en hopen.
Neem contact op

Waar het vaak niet over gaat.

Waar het vaak niet over gaat is welke verwachtingen je hebt van het ouderschap. Hoe willen jullie je kinderen opvoeden? Welke waarden en normen zijn daarbij voor jullie belangrijk. Hoe gaan jullie de taken verdelen en de balans vinden tussen het gezin en werk? Hoe blijven jullie als partners bij elkaar betrokken ? Wat doe je als de eerste haarscheurtjes zich voordoen?

Voor aanstaande ouders zijn er ook allerlei cursussen gericht op de gezondheid van de baby en de aanstaande moeder. Ouderschapseducatie zit in Nederland nog steeds niet in het gangbare cursusaanbod voor aanstaande ouders. Dat is een gemiste kans. Zeker gezien het feit dat tijdens de eerste jaren van een gezin de spanningen hoog kunnen oplopen de juist dan de grootste kans bestaat op een scheiding.

Geïnspireerd door het boek: "Liever liefde dan de beste buggy” en mijn eigen praktijkervaring wil ik een invulling geven aan deze leegte en een bijdrage leveren aan het voorkomen van het aantal (v)echtscheidingen onder jonge ouders.

Neem contact op

Ouderschapsbelofte

Doel is dat er door voorlichting bewustwording op gang gebracht wordt bij aanstaande ouders of ouders met jonge kinderen. Dit kan resulteren in een persoonlijke ouderschapsbelofte (gebaseerd op
de rechten van het kind). Hiermee kan een bijdrage geleverd worden aan een gelukkig gezinsleven voor zowel ouders als kinderen of aan het welzijn van scheidingskinderen.

De ouderschapsbelofte ziet er als volgt uit:

 1. Wij beloven jou dat je in een liefdevol gezin opgroeit, welke vorm dat gezin ook heeft. We zullen als ouders aandacht besteden aan de band met jou en aan onze relatie als ouders.
 2. Wij beloven jou dat wij ons actief inzetten voor jouw opvoeding. We zullen je leiden, begeleiden en de zorg voor jou op de eerste plaats zetten.
 3. Wij beloven jou dat wij rekening zullen houden met jouw ontwikkeling en talenten. Wij zullen goed kijken naar wat bij jou past en wat jij graag wilt. Wij zullen zorgen voor passend
  onderwijs.
 4. Wij beloven jou dat je veilig opgroeit. Wij zullen geen geweld gebruik. Noch fysiek, noch mentaal. We zullen je niet betrekken in mogelijke conflicten en jou met respect behandelen.
  Wij zullen erop toezien dat anderen dat ook doen.
 5. Wij beloven jou dat we beide altijd aanwezig zullen blijven in jou leven en dat wij elkaar als ouders daarin alle ruimte zullen blijven geven, ook als het leven anders loopt dan wij nu
  denken en hopen.

De training in de praktijk

Wat: 4 bijeenkomsten van 2 uur van 19.30 – 21.30

Doelgroep: aanstaande ouders of ouders van jonge kinderen

Locatie: op locatie opdrachtgever

Kosten: 25 euro per persoon per avond

Meer weten over deze training? Neem contact op.