Liefde is wat ons verbindt, maar…

Alles leek zo mooi in het begin. Met een hart vol liefde en mooie verwachtingen zijn jullie vol overgave aan de nieuwe relatie begonnen. Maar in een samengesteld gezin heb je niet alleen een nieuwe partner, je krijgt zijn of haar kinderen er ook bij. Ineens ben je onderdeel van een samengesteld gezin. De liefde is wat jullie verbindt en met veel zorg zet je je in voor je nieuwe gezin. Al snel kom je erachter dat de rol van stiefouder mooie kanten heeft. Maar even zo vaak valt het je behoorlijk tegen en komen problemen in het gezin steeds vaker tussen jullie in te staan.

2 op de 3 samengestelde gezinnen na 5 jaar weer uit elkaar…

Dat jullie niet alleen deze “struggle” hebben blijkt wel uit het feit dat 2 op de 3 samengestelde gezinnen na 5 jaar weer uit elkaar is en dat 41 procent van de stiefouders ongelukkig is met de stiefkinderen.

Verlies…

De dynamiek van een samengesteld gezin is heel anders dan die in een kerngezin. Een nieuw gezin gaat nooit vanzelf! De eerste valkuil is al de verwachting dat je stiefgezin op een kerngezin moet lijken.  Maar in een samengesteld gezin spelen hele andere kwesties een rol. Een nieuw gezin ontstaat vaak op de bouwstenen van eerder verlies: verlies van een partner, vader of moeder, verlies van een huis of woonomgeving, verlies van vriendjes en vriendinnetjes na een verhuizing.

Verschillende loyaliteiten…

Ook heb je te maken met verschillende loyaliteiten. Dit kan ouders en kinderen het gevoel geven er tussenin te staan en te moeten kiezen. De verschillende gezinsleden hebben niet, zoals in het kerngezin, rustig aan elkaar kunnen wennen. Ze worden van de ene op andere dag geconfronteerd met de verliefdheid van hun vader of moeder. Verschillende opvoedstijlen zorgen voor conflicten in het nieuwe gezin. Vaak is er ook nog de invloed van een ‘ex’ die voor de nodige spanningen zorgt tussen de nieuwe partners en de kinderen.

Je voelt je schuldig dat je steeds vaker denkt: “Als ik alles van te voren had geweten was ik er niet aan begonnen!”

Het is helemaal niet raar dat je dit soms denkt. Maar is het dan überhaupt wel mogelijk om je nieuwe gezin te laten slagen? ZEKER! Stel je eens voor hoe opgelucht je zou zijn om rust en balans te vinden in je nieuwe samengestelde gezin? Om erkenning te krijgen voor de spagaat waarin je je nu vaak bevindt? Om te weten dat sommige issues nu eenmaal bij een nieuw samengesteld gezin horen. Lees hier het aanbod van VerdeVita om jullie te begeleiden in je nieuwe gezin zodat de liefde weer kan stromen!

Aanbod

VerdeVita biedt op een toegankelijke, praktische en oplossingsgerichte manier ondersteuning.

Referenties

Ik heb de gesprekken als ontzettend waardevol ervaren. Het voelde als een cadeautje aan mezelf om ruimte en aandacht te geven aan het soms zo lastig pakket die een samengesteld gezin met zich meebrengt.
Maaike: Samengesteld gezin.
Wij hebben Nynke gevraagd om eens met ons mee te kijken en al pratende kwamen we erachter dat we verschillende inzichten hadden over de opvoeding. Wij hebben de begeleiding als zeer prettig en waardevol ervaren. De inzichten geven meer rust en begrip binnen ons samengesteld gezin.
Anoniem: Samengesteld gezin.
De eerste ontmoeting met Nynke was voor mij en mijn partner een hele fijne ontmoeting. We werden allebei gehoord en gezien, de setting voelde veilig waardoor we beide op tafel konden leggen wat ons dwars zat. Ook dingen die we niet eerder naar elkaar hadden uitgesproken.
Marleen: Samengesteld gezin.

Individuele begeleiding

Heb ik als coach een toverstaf waarmee ik alles in een wenk kan veranderen binnen jouw samengestelde gezin? Nee zeker niet. Was het maar waar! Maar wanneer veranderd er dan wel iets in je samengestelde gezin?

Dat begint bij waartoe jullie bereid zijn echt iets te veranderen.

In gesprek met mij doe je inzicht op waarin het bij jou en jullie hapert. Een schuldvraag is hierbij niet aan de orde. Een aantal individuele gesprekken kunnen soms al voldoende zijn om weer verder te kunnen. Ervaring leert dat alleen al het delen van gevoelens een enorme opluchting geeft. “Oh, dus het is niet raar dat ik dat voel?” Herkenning vinden en erkenning krijgen. Ook het onderzoeken van bepaalde overtuigingen: “klopt het dat ik vind dat wij zoveel mogelijke op een normaal gezin moeten lijken?; Of, “klopt het dat ik als stiefouder even veel moet bijdragen in de opvoeding van de stiefkinderen?”

In gesprek met mij kan je kennis verwerven van hoe een samengesteld gezin wel werkt en hoe je dit toe kunt passen om een gelukkig samengesteld gezin te vormen.

Investering coaching

Het tarief voor een coaching sessie (ongeveer anderhalf uur ) bedraagt € 97,50 inclusief 21% BTW. Je ontvangt hiervoor een factuur via de mail of kunt direct betalen middels een betaalverzoek.

Gezinsplan

VerdeVita biedt op een toegankelijke, praktische en oplossingsgerichte manier ondersteuning. Een mooi middel hiervoor is het opstellen van een gezinsplan voor nieuw samengestelde gezinnen. Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten. Bijvoorbeeld ten opzichte van je (ex-)partner, je biologische kinderen en stiefkinderen. Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe willen we opvoeden? Wie corrigeert de kinderen? En hoe gaan we om met de ex-partner? Hoe regelen we het met de financiën etc.

 • Gezamenlijke doelen stellen

  Wanneer twee gezinnen samenvoegen, is het belangrijk dat je rekening probeert te houden met elkaars wensen en verwachtingen. Ook met die van de kinderen. De vragen die je elkaar in een nieuw gezin zou moeten stellen, liggen niet altijd voor de hand. Toch zijn ze vaak essentieel om een succesvol samengesteld gezin te kunnen worden. Het plan helpt bij het formuleren van een gezamenlijk doel. Welke praktische en emotionele steun verwacht je bijvoorbeeld? Wat vind je belangrijk in de opvoeding? Hoe gaan jullie met elkaars spullen om? Welke rol speelt de ex-partner en ex-schoonfamilie?

 • Verrassende antwoorden

  Neem de tijd om het gezinsplan gezamenlijk te bespreken en in te vullen. Ook met de kinderen. Wie weet krijg je verrassende antwoorden. Het vergroot de kans dat jullie nieuwe gezin wél zal slagen.

  Interesse of vragen? Neem contact op.

Meet the Parents

Regelmatig organiseert VerdeVita een avond waarin we elkaar als ouders in een samengesteld gezin kunnen ontmoeten. De avond heeft een informeel karakter waar ontmoeten, herkennen, leren, informeren maar ook relativeren, lachen en gezelligheid een centrale rol spelen. Regelmatig zullen er gastsprekers worden uitgenodigd die verschillende onderwerpen uitlichten. Bijvoorbeeld de veelbesproken ‘Pubers in het samengestelde gezin’.

Klik hier voor informatie of volg de FB pagina van VerdeVita coaching voor de laatste activiteiten.

Wil je hier meer over weten? Neem contact op

Ontspanningsweekend

Moe van het gedoe in je samengestelde gezin en wil je even op adem komen? Kom dan samen met je partner naar een VerdeVita ontspanningsweekend . Ik verwelkom je graag in ons prachtige landelijk gelegen, warme en sfeervolle vakantiehuisje: Buitenverblijf Boksum. (www.buitenverblijfboksum.nl)

Herken je het? Dat je zo moe bent van al het gedoe in je samengestelde gezin dat je je regelmatig afvraagt waar je aan begonnen bent? Dat je niet meer kunt voelen waarom je in dit avontuur gestapt bent? Dat je in je partner niet meer de man of vrouw kunt zien waarop je zo verliefd geworden bent? Dat al het gedoe (vaak over de kinderen) letterlijk en figuurlijk als een muur tussen jullie in is komen te staan waardoor er geen verbinding meer voelbaar is, de liefde niet (meer) kan stromen en je je in wanhoop afvraagt hoe het nu verder moet?

Dan wordt het tijd om even afstand te nemen van de situatie, er letterlijk even uit te stappen om vanuit rust de verbinding tussen jullie weer te herstellen. Tot slot is die verbinding, de liefde tussen jullie, het fundament waarop je samengestelde gezin rust!

Wat kun je verwachten van een VerdeVita ontspanningsweekend?

Een ontspanningsweekend voor ouders in een samengesteld gezin is altijd maatwerk. Niet iedereen ontspant tenslotte op dezelfde wijze!

Wat kun je verwachten?

 • Aankomst op vrijdagmiddag/avond. Vertrek op zondagavond.
 • Warm onthaal met koffie/thee en lekkers van de ambachtelijke bakker
 • Vrijdagavond: vrij in te vullen. Ik geef jullie graag tips en adviezen waar je lekker kunt eten.
 • Zaterdagmorgen: ontbijt met broodjes van de ambachtelijke bakker uit Boksum.
 • Daarna: aan t werk! In een gesprek van zo’n anderhalf uur kijken we naar de issues die er spelen in jullie samengestelde gezin. Welke dynamieken spelen een rol, welke verwachtingen en overtuigingen leven er bij jullie et cetera.
 • Zaterdagmiddag en avond: vrij in te vullen. Bij goed weer (in lente en zomer) behoort een vaarttocht in natuurgebied de Alde Feanen tot de mogelijkheden. Ook zijn er in de omgeving van Boksum voldoende mogelijkheden voor een mooie wandel of- fietstocht. Ook dit is maatwerk en voorafgaand aan jullie weekend, breng ik samen met jullie in kaart wat jullie wensen zijn.
 • Zondagochtend: ontbijten en daarna wederom aan het werk. We gaan verder waar jullie zaterdagmorgen zijn gebleven. Wat is jullie het meest bijgebleven? Welke inzichten hebben jullie opgedaan? Maar vooral ook, hoe gaan jullie verder? Hoe kunnen jullie als team gaan samenwerken om weer een stevig fundament te vormen in jullie samengestelde gezin? We maken een begin met het invullen van een gezinsplan voor je samengestelde gezin. Omdat het onmogelijk is om een volledig plan in te vullen in 2 x 1,5 uur, maken we een vervolgafspraak via skype, of bij mij in de praktijk.
 • Zondagmiddag: vrij in te vullen. Zondagavond vertrek naar huis.

 

Wat levert een VerdeVita ontspanningsweekend jullie op?

 • Vanuit ontspanning de verbinding weer voelen waarom jullie bij elkaar zijn;
 • Lastige onderwerpen onder begeleiding bespreken waardoor dit minder spannend en beladen is;
 • Een nieuwe start maken. Focus op de toekomst!
 • Een heerlijke tijd in Buitenverblijf Boksum en de mooie omgeving rondom Boksum en Leeuwarden.

De Investering voor dit VerdeVita ontspanningsweekend is € 450,– (incl. BTW) Dit is voor 2 x een overnachting (met linnengoed en eindschoonmaak), 2 x ontbijt, 2 x een coachsessie van 1,5 uur. Exclusief overige activiteiten. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende prijsopgaaf aan de hand van jullie wensen.